Áhítat


#Hálók
 
A Szélrózsa nyitó és záró istentiszteletei, valamint esti és reggeli áhítatai a MÉGIS! tematika mentén szerveződtek.
 
Kedves Középiskolások! Egy játékra szeretnénk hívni benneteket. Vegyél részt minél több áhítaton, és az áhítatok végén ne felejts el pecsétet kérni a saját programfüzetedbe! Hiszen a legtöbb pecsétet gyűjtők a záró istentiszteleten ajándékban részesülnek. A játékban a 18. életévüket még be nem töltött  középiskolai tanulók vehetnek részt.


Molnár Lilla


Programok:


Nyitó #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: szerda 16:00-18:00

Simon Réka – a Büki Evangélikus Egyházközség lelkésze
 
Simon Réka vagyok. A büki Szélrózsa nyitó istentiszteletén büki lelkészként szólalhatok meg közöttetek, és így kezdhetjük együtt a találkozót egymással és Istennel. Ez a közösség veletek és a Szentlélekkel az, amit várok és remélek ezen a találkozón. Jó néhány éve éltem meg először Szélrózsán ezt a fajta közösséghez tartozást. Arra kérem Istent, hogy ez most is megtörténjen.
 
Közreműködik: a büki ifjúság
Zenél a Közel zenekar
Téma: találkozás
 
Lk 5,1-3: Amikor egyszer a sokaság hozzá tódult, és hallgatta az Isten igéjét, ő a Genezáret-tó partján állt. Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. Ekkor beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot…

Csütörtök reggeli #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: csütörtök 08:45-09:30

Torma-Hasza Mónika – a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség másodlelkésze
 
Torma-Hasza Mónika vagyok. Nagyon fontos helye van a Szélrózsának az életemben. Az eddig megrendezett találkozók mindegyikén ott voltam, igaz, volt kettő, amin csak egy-két napot. Számomra meghatározó az egymással való találkozások lehetősége, a fiatalok megszólítása és a Krisztusra mutatás. Megtiszteltetés és öröm, hogy az idei Szélrózsán igei szolgálatot végezhetek.
 
Téma: önvizsgálat, bűnbánat
 
Lk 5,8-10: Simon Péter ezt látva leborult Jézus lába elé, és így szólt: ” Menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok, Uram!”A halfogás miatt ugyanis nagy félelem fogta el őt és azokat, akik vele voltak és segítettek; de ugyanígy Jakabot és Jánost, a Zebedeus fiait is, akik társai voltak Simonnak. Jézus akkor így szólt Simonhoz: ” Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!”

Csütörtök esti #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: csütörtök 18:15-19:00

Koczor Tamás – a Deák Téri Evangélikus Gimnázium iskolalelkésze és a Budapest-Ferencvárosi Evavngélikus Egyházközség lelkésze
 
Koczor Tamás vagyok. Ahogy múlik az idő, egyre inkább foglalkoztat a lényeg, hogy kicsoda Jézus és, hogy Isten hogy is áll az emberrel. Izgat, hogy vajon mi az a kommunikáció, ahogy ember emberrel és Isten az emberrel szót tud érteni. Azt hiszem, hogy Mózes és Isten párbeszéde, melyről az igehirdetés szól, nagyban hordozza ezt a kérdést.
 
Téma: kifogásaink, keresztjeink, kizáró tényezőink
 
2 Móz 3,11; 4,1.10: ” Mózes azt felelte erre az Istennek: Ki vagyok én, hogy a fáraóhoz menjek, és kihozzam Izráel fiait Egyiptomból? […] Hátha nem hisznek nekem, és nem hallgatnak a szavamra, hanem azt mondják, hogy nem jelent meg neked az Úr?! […] Kérlek, Uram, nem vagyok én ékesen szóló. Ezelőtt sem voltam az, de azóta sem vagyok, hogy szolgáddal beszélsz. Sőt nehéz ajkú és nehéz nyelvű vagyok én.”

Péntek reggeli #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: péntek 08:45-09:30

Vancsai József – a Győri Evangélikus Egyházközség nádorvárosi körzetének lelkésze
 
Vancsai József vagyok, evangélikus lelkész Győrben. A gyülekezet pásztorolása mellett szolgálatomhoz tartozik a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda lelkészi feladatainak ellátása is, ahol pontosan a Szélrózsa ” célközönségével” foglalkozom. Mit jelent számomra a Szélrózsa? A közösség megélését a fiatalabb generációval, esélyt a megszólításra és reménységet Egyházunk jövőjével kapcsolatban, és persze hálaadást Krisztusnak, aki megáld engem is a MÉGIS indulatával.
 
Téma: elhívás a feladatra, csoda megtapasztalása a folyamatban
 
Lk 5,4-7: Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: ” Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” S amikor ezt megtették, olyan nagy tömeg halat kerítettek be, hogy szakadoztak a hálóik; …megtöltötték mind a két hajót, hogy majdnem elsüllyedtek.

Péntek esti #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: péntek 18:15-19:00

Pethő-Udvardi Andrea – az Őrimagyarósdi Evangélikus Egyházközség lelkésze
 
Pethő-Udvardi Andrea vagyok. Az eddigi Szélrózsákon mozgássérült barátaim részvételét szervezve, segítve voltam jelen. Nagyon lelkesen és izgatottan vártam az idei büki találkozót, ahol ezúttal férjemmel, gyerekeimmel és gyülekezetünk ifiseivel együtt vagyunk jelen.
 
Téma: engedelmesség vagy engedetlenség, törvény és szabadság
 
Jón 2,7-10: Lesüllyedtem a hegyek alapjáig, örökre bezárult mögöttem a föld, de te kiemelted életemet a sírból, ó, Uram, Istenem! Amikor elcsüggedt a lelkem, az Úrra gondoltam, és imádságom eljutott hozzád, szent templomodba. Akik hitvány bálványokhoz ragaszkodnak, azok elhagyják jótevőjüket. De én hálaéneket zengve áldozok neked, és amit megfogadtam, teljesítem. Az Úrtól jön a szabadulás!

Szombat reggeli #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: szombat 08:45-09:30

Baranyayné Rohn Erzsébet – a Kőszegi Evangélikus Egyházközség lelkésze
 
A tatai Szélrózsa évében lettem férjemmel együtt lelkésze a kőszegi gyülekezetnek. Azt a találkozót családi programként éltem meg. Váraljára siófoki ifisekkel, később pécsiekkel, 2006 óta pedig kőszegi fiatalokkal járok szélrózsázni. Láttam a kezdeti indulást, voltam házigazda, készültem lelkes fiatokkal reggeli Merítésre Fonyódon, aztán Soltvadkerten azt mondtam, hogy már nem szárnyalok tovább a Szélrózsával, most MÉGIS itt vagyok.
 
Téma: elindulás a megvalósításra
 
Lk 5,5: Simon így felelt: ”Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.”

Szombat esti #háló


Helyszín: Átrium színpad
Időpont: szombat 22:00-23:30

Molnár Lilla – evangélikus lelkész
 
Sziasztok! Mostanában azon gondolkoztam, hogy mennyire is vagyok én nagy fesztiválozó, és rá kellett jönnöm, hogy igazából a Szélrózsa az egyetlen többnapos fesztivál, amire rendszeresen készülök. Először szomorúnak éreztem ezt a felismerést, de utána világos lett, hogy ez elmond valamit a Szélrózsáról. Mégpedig azt, hogy itt alkalomról alkalomra olyan közösséget, hangulatot, tartalmat talál az ember, ami máshol nem nagyon tapasztalható, vagy engem még nem szólított meg. Mindig is volt feladatom a Szélrózsán, hol több, hol kevesebb. Idén a teológiai/ bibliai háttér kitalálását és szervezését vállaltam, ami nemcsak munka, hanem hobbi, kikapcsolódás és öröm is. Számomra teológiával foglalkozni az egyik legszebb dolog a világon… Remélem, hogy az idei Szélrózsa igei alkalmai után Ti is így gondoljátok majd!
 
1Kir 8,26-27: De vajon lakhatik-e Isten a földön? Hiszen az ég, sőt az egeknek egei sem fogadhatnak magukba téged, hát még ez a ház, amelyet én építettem! Mégis tekints szolgád imádságára és könyörgésére, Uram, Istenem, és hallgasd meg a kiáltást és az imádságot, amikor ma szolgád imádkozik színed előtt.
 
Zenél a Keresztmetszet

Záró #háló


Helyszín: Suli színpad
Időpont: vasárnap 10:00-11:30

Pongrácz Máté – a Kaposvári Evangélikus Egyházközség és a Szélrózsa találkozó lelkésze
 
Pongrácz Máténak hívnak. A kaposvári gyülekezet és két éve a Szélrózsa közösség lelkésze vagyok. Amikor az idei találkozóra gondolok, azért imádkozom, hogy ne csak Simon Péter, hanem te magad is átélhesd a csodát. Átélhesd a Jézussal való találkozás és az általa kapott új életben járás varázslatos pillanatát. Nem tud senki más ilyen élményt adni, csak ő! Evezz te is a mélyre!
 
Közreműködnek: a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai
Zenél a Voice of Glory
Téma: tanítványság, követés
 
Lk 5,4-5: Miután abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: ” Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!” Simon így felelt: ” Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.”
 
Az istentisztelet offertóriumát az Őrimagyarósdi Életfa Evangélikus Ifjúsági Tábor javára ajánljuk fel. Segítségünkkel megújul a harangláb.
 
Az istentiszteletet az MTVA rögzíti, és 2018. augusztus 5-én, vasárnap 11 órától a Duna Televízióban lesz látható.
 
A Szélrózsa találkozóról rögzített beszámolóanyag pedig 2018. augusztus 12-én, vasárnap kerül adásba a Duna TV Evangélikus magazin című műsorában.