Fórumbeszélgetések


Nem könnyű ma kamasznak lenni... Nem könnyű ma keresztyénnek lenni... Leginkább pedig nem könnyű keresztyén kamaszként élni ebben a mai modern és felgyorsult világban, de mégis nagyon szép feladat!
A fórumbeszélgetéseken a mai fiatalokat érintő fontos kérdésekről fogunk beszélgetni őszintén, provokatívan, a hallgatóságot bevonva és elgondolkodtatva.
A beszélgetéseket moderálja: dr. Szabó B. András és Deák László evangélikus lelkészek.

Programok:


Az X, az Y generáció és Isten – Másképp hiszünk, mint a szüleink?


Helyszín: Galéria
Időpont: csütörtök 14:00-15:30

Beszélgetőpartnerek: Dejcsics Konrád bencés szerzetes, kulturális igazgató (Pannonhalma) és Koczor Tamás iskolalelkész (Budapest).
 
Hogyan hiszünk mi, mai fiatalok? Mik a kérdéseink? Vannak-e rá jó válaszok, és ki mondja meg, hogy mik azok?

Azonos vagyok a Facebook profilommal?


Helyszín: Galéria
Időpont: csütörtök 16:00-17:30

Az okostelefon hozzánőtt az életünkhöz, szinte soha nem tesszük le. Ezzel tartjuk a kapcsolatot másokkal, segítségével szórakozunk, játszunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk, itt osztjuk meg örömünket és fájdalmunkat. Jól van ez így? Milyen képet sugárzunk magunkról, s a megosztott fényképek olyannak mutatnak minket, amilyenek valójában vagyunk? Miként hat a virtuális világ a kamaszok énképére, önértékelésére, hangulatára, személyes életére? Elég egy jó profilkép, naponta pár cuki, szexi vagy elgondolkodtató megosztás és minden rendben? Vagy ennél több az élet?

Otthonosan egy másik országban?


Helyszín: Galéria
Időpont: péntek 14:00-15:30

Beszélgetőpartner: Frenyó Edit, jogász (Washington).
 
A világ mindenki előtt nyitottabb, mint eddig bármikor. Érdemes elindulni vagy úgyis megbánja az ember? Tapasztalatok, élmények, kudarcok.

Tárgy vagy társ? – élés és visszaélés a szexualitással


Helyszín: Galéria
Időpont: péntek 16:00-17:30

A szexualitással sokféleképpen lehet élni vagy éppen visszaélni. Isten ajándéka vagy a legtöbb embert bűnbe vivő átok? Társként kezelem a másikat, vagy kihasználom és átlépek rajta? Tabuk nélkül, őszintén fogunk beszélgetni. A téma ott van a kamaszok életében, s túl nagy a tét ahhoz, hogy csupán szemérmeskedve, kedélyesen beszélgessünk róla.

Keresztény Európa – álom vagy realitás?


Helyszín: Galéria
Időpont: szombat 14:00-15:30

Beszélgetőpartnerek: Prőhle Gergely országos felügyelő, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és Ablonczy Bálint, a Heti Válasz újságírója.
 
Milyen szerepet játszik ma Európa életében a keresztyénség? Hogyan alakult át az elmúlt időben? Másképp hisznek Keleten és Nyugaton? Eltűnik vagy megújul a keresztyénség Európában? Kérdések egy átalakuló kontinensen.

Egy gyilkossági nyomozó, akit elkapott az Isten


Helyszín: Galéria
Időpont: szombat 16:00-17:30

Duszka József – egykori gyilkossági nyomozóval – beszélgetünk szakmájáról, rendőri múltjáról, élete mélységeiről, valamint megtéréséről, hitéről. Beszélgetőtársunk rendőrként hosszú évekig üldözte másokban a bűnt, míg egyszer Jézus az ő bűneire mutatott rá. Megállt, megtért, s egy valóban új ember született a Lélek által. Józsi őszintén fog beszélni életéről. Hihetetlen történeteket hallhatunk majd, s lesz lehetőség a kérdezésre, kötetlen beszélgetésre is.