Küldetés sátor


A „Küldetés sátor” először a 2014-es soltvadkerti Szélrózsán mutatkozott be azzal a céllal, hogy az egyházunk által végzett bel-és külmissziói szolgálatokat megismertesse az érdeklődőkkel. Kapcsolódva az idei Szélrózsa jelmondatához, szeretnénk olyan szolgálatokat bemutatni, ahol a körülmények egyáltalán nem ideálisak az evangélium hirdetésére, MÉGIS elindult vagy folytatódik a már elkezdett szolgálat. Így kiemelten mutatjuk be az Evangélikus Külmissziói Egyesület Nairobi szegénynegyedében működő támogató- és pártfogói szolgálatunkat, beszámolunk a dél-ázsiai területen szolgáló Jó család mindennapjairól, továbbá szeretnék hírt adni a távol-keleti területen (különösen is a Koreai-félszigeten) működő szolgálatokról és nem utolsósorban megmutatni, milyen új formái, területei vannak napjainkban a bel-és külmissziónak. Nyári alkalomról lévén szó mindezt igyekszünk játékos, zenés-táncos, vidám, kézműves, informatív, izgalmas, vetélkedős programokkal és persze sok-sok meglepetéssel fűszerezni.
 
Trifán Krisztina

Programok:


Világfalu játék - Minden, ami Japán


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szerda 18:30-21:00

Az egész világ egy nagy falu? Valóban az. Műholdak, televíziók, internet, skype, chat, mobiltelefon, és a legújabb technikai csodák mind abban vannak segítségünkre, hogy a világ más területein élő emberekkel minél egyszerűbben vehessük fel a kapcsolatot. De vajon mennyire tudunk eligazodni ebben a világfaluban? Ebben kívánunk segítséget nyújtani izgalmas, játékos formában, sok-sok meglepetéssel. Ma esti úticél: Japán.
 
Kézműves programokkal és sok-sok meglepetéssel várunk téged!

Japánban voltam misszionárius – filmvetítés a jezsuita szerzetesi szolgálatról


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szerda 19:00-19:30

Ki ne hallott volna már Japánról, a felkelő nap országáról? És ki ne hallott volna a jezsuiták világ minden táján végzett missziói munkájáról? Hogy az ország és a szerzetesrend között mi vagy inkább ki a közös nevező, megtudhatod a filmvetítésünkön, melyben dr. P. Nemeshegyi Péter S. J. jezsuita szerzetes vall arról, mit jelentett számára Japánban élni és szolgálni.

Reggeli torna indiai módra


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 07:30-08:00

Itt a szünidő, de te mégis koránkelő vagy? Már hajnalban hiányzik a mozgás? Akkor ne hagyd ki a Küldetés sátor reggeli tornáját! Minden nap a világ más tájáról hozunk a nap tematikájához kapcsolódó kultúrára jellemző mozgásformát. Várunk szeretettel mindenkit! Idősebbek is elkezdhetik. Indiával kezdünk.

Segítségnyújtás mégis misszió – A reménység gyermekei – Istenarcok árvaházakban, putrik árnyékában


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 10:15-11:00

Tudtad, hogy vannak „Karácsonyi angyalok”, akik cipősdobozokba rejtett ajándékaikkal szereznek örömet a határon túli, nehéz sorsú, magyar gyerekeknek? Békéscsabán már sokan ismerik őket, de most itt az alkalom, hogy te is találkozhass velük. „Ez a szolgálat a szeretetre épül, és a nélkülözés sújtotta Kárpátaljára viszi el a reményt” – fogalmazta meg a szolgálat lényegét Bonnyai Sándor, aki társaival együtt évek óta visz ajándékot a rászoruló gyerekeknek. Ha érdekel hogyan valósult meg egy álom, gyere és hallgasd meg, hátha neked is van olyan ötleted, amivel jobbá tehetjük a világot!

Cigányok közötti szolgálatban – Szeverényi János országos missziói lelkész


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 11:00-11:45

„Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7) Tapasztalataim a cigányok között címmel Szeverényi János országos missziói lelkész számol be a cigányok közötti misszió nehéz, de sok áldással járó szolgálatáról. Nevéhez fűződik a cigánymisszió felvétele az országos missziói munkaágak közé.

Cigányok közötti szolgálatban - Bakay Péter lelkész


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 11:45-12:15

Bakay Péter lelkész, egyházunk cigánypasztorációs referense mutatja be a szolgálatát, akit munkája elismeréséül 2015-ben Raul Wallenberg díjjal tüntettek ki. A kudarcok ellenére is vállalja, hogy fel kell rázni az embereket a közömbösségből, szembesíteni kell őket az ellenségeskedésből fakadó negatív következményekkel.

Jó hírek Dél-Ázsiából – Beszámoló a Jó család életéről


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 14:00-14:45

Jó András és Angelika egy dél-ázsiai keresztyén nemzetközi iskolában tanítottak 1999 és 2002 között. Most, tizennyolc év elteltével újra visszamentek Ázsiába, immár gyermekeikkel, Barbarával és Ádámmal. Önkéntes szolgálat keretében mentek ki egy évre, majd András igazgatói kinevezése után a kintlétük ideje három évre módosult. Munkájukról, életükről, mindennapjaikról rendszeres hírleveleikben, írott beszámolóikban küldenek tájékoztatót, és próbálják imádságra sarkallni az Isten Dél-Ázsiában is folyó hatalmas munkája iránt érdeklődőket. Pünkösdkor jártak itthon, és ekkor rögzítettük velük a bemutatásra kerülő beszélgetéseket.

Világfalu játék – Minden, ami India – EKME gardrób indiai ruhapróba fényképezéssel


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 15:00-15:45

Szeretnénk minél közelebb hozni hozzád a távoli vidékek kultúráját, amelynek szerves része a ruházat. Lehetőséget adunk, hogy ezen a délutánon autentikus indiai ruhába öltözhess fel. Sátorunk fotósa segítségével egy fényképet is készítünk rólad emlékbe, és még számos meglepetésnyeremény részese is lehetsz, ha... de erről majd ott személyesen.

Afrikában „lángra gyúlva" – Misszionáriusgyerekként Afrikában - Pekka Simojokit kérdezzük


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 16:00-16:45

Pekka Simojoki gyermekkorát Afrikában, Namíbiában töltötte. Szülei misszionáriusok voltak, és életének legmeghatározóbb 8 évét töltötte ott. Életére nagy hatással volt Afrika – az emberek temperamentuma, a lelkesedésük, a zenéjük, a szabadulás örömével átitatott hitéletük és istentiszteleteik. Első gitárját is Namíbiában készítette. Miután keresztyén zenész lett, az eredeti, ősi, afrikai dallamok visszaköszöntek zenéjében. Nevéhez fűződik az énekeiben és szövegeiben is új típusú Afrikai-mise liturgia, amely aktív istentiszteleti részvételre épül. Élményekről, hitről, misszióról és Afrikáról beszélget Pekka Simojokival B. Pintér Márta.

Solidarity meal


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 19:00-19:45

A Küldetés sátor ma kihagyja a finom vacsorát, helyette a Solidarity Meal-t választja. Szolidaritásunkat fejezzük ki a világ azon térségeiben élők felé, akik kemény munkájuk ellenére mégis nagyon keveset tudnak az asztalra tenni, és akkor is sok esetben csupán nagyon egyszerű ételt. Amennyiben szívesen csatlakoznál a kezdeményezésünkhöz, várunk a „Solidarity meal” vacsoránkra!

Filmvetítés – Egy katonáról, aki fegyver nélkül harcolt


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: csütörtök 20:00-21:30

Ha van kedved, mozizzunk és beszélgessünk! A Küldetés sátor esti mozijában egy olyan katonáról szóló filmet nézünk meg, aki fegyver nélkül mentette meg több tucat bajtársa életét a II. világháborúban. Az indok, amiért nem fogott fegyvert: a hite, mely nem engedi, hogy másokat megöljön. A film igaz történet alapján készült.

Reggeli torna koreai módra


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek 07:30-08:00

Ha tetszett az indiai torna, ma reggel is várunk! Ma a Koreai-félszigetre kalauzolunk el téged reggeli tornánkkal. Ígérjük, fél óra múlva mindenki frissen és fitten megy reggelizni! 오빤 강남스타일

„Engem várnak a szigetek" – A Vanuatu szigeteken szolgálunk – Greizer Miklós és Göllner Zsófia


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek 11:00-12:00

Hallottál már a Vanuatu szigetcsoportról? A távoli Óceániában található. Greizer Miklós és felesége, Göllner Zsófia ikergyermekeikkel együtt már harmadik esztendeje a Vanuatu Tanna nevű szigeten élnek a Wycliffe Bibliafordítók Egyesületének önkéntes munkatársaiként, ahol a Biblia netwar nyelvre fordításában segítenek. Idén nyáron módjukban áll hazalátogatni és minden érdeklődőnek beszámolni munkájukról.

Világfalu – EKME gardrób – koreai ruhapróba és hajviselet készítés fényképezéssel


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek 14:00-15:00

Szerinted mit jelentenek a következő szavak: hanbok, csogori, csima, binyo, dzsám, denggi, norige? Ha érdekel, mindenképpen látogass el hozzánk, és segítünk megfejteni! Ezenkívül még sok érdekes dolgot megtudhatsz a régi és jelenlegi koreai divatról valamint hajviseletről.

Afrika zenei workshop – Ilona és Pekka Nymannal


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek,szombat 15:00-16:30

Szeretettel várunk mindenkit Ilona és Pekka Nyman (Finnország) vezetésével az Afrika zenei workshopra. Lesz többszólamú énektanulás, zenélés, tánctanulás. A dallamot és a szöveget úgy tanuljuk, mint Afrikában, hallás után. Ha kicsit is szeretsz énekelni, gyere, nem kell kottát olvasni! Viszünk ritmushangszereket, ha szeretnéd, megtanulhatod azokat is megszólaltatni, és segíthetsz kísérni az éneket. Az egészben az a nagyszerű, hogy egyszerű, de a végén egy látványos ének, élmény kerekedik ki belőle. És az is a cél, hogy a végén együtt énekeljük el a tanultakat.

Világfalu játék – Minden, ami Távol-Kelet (Kína, Japán, Korea)


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek 16:30-18:00

Kalligráfia, tusfestés, hajtogatás, hennázás, csillámtetoválás, peppero (빼빼로) készítés és lehetőség a beszélgetésre a nap folyamán felmerült témákról.

Világfalu játék – Minden, ami Korea


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: péntek 19:00-20:30

Hallottál már a hangulról, a koreai ábécéről? A koreaiak híres királya Szedzsong véleménye szerint: „tehetséges személyek egy délelőtt megtanulhatják (a koreai ábécét), de a félkegyelműeknek is legfeljebb tíz nap szükséges. „Ha szeretnéd kipróbálni, hogy mire vagy képes, várunk a nyelvleckénken! Amit ígérhetünk: e röpke idő alatt megtanulhatod megkülönböztetni a koreai írást a többitől és talán egy-két betűt is sikerül megjegyezned, valamint megtanulhatsz 10-ig számolni a „számszámjukszámjuku” játék segítségével.

Reggeli torna afrikai módra


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szombat 07:30-08:00

Ma is kezdd mozgással a napot! Ma Afrikából, a zene és tánc hazájából hozzuk a reggeli tornát és persze a jókedvet. A mottónk: Hakuna Matata. Szuahéli nyelven ez annyit tesz: nincs tüske, ami böködjön, vagyis no problem.

Családi nap szombaton


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szombat 10:30-11:45

Szeretettel várjuk a családokat és minden korosztályt az egész nap folyamán!

10.30-tól Rhyme time – rímek, énekek, játékok angolul Bálint Anikóval.

11.00-tól Erősödő evangélikus gyülekezetek Mozambikban – Az Evangélikus Külmissziói Egyesület két éve anyagilag is támogatja az evangélikus lelkészképzést Mozambikban. Tavaly a német származású, brazil állampolgár Winterle lelkész – aki ennek a lelkészképzésnek a vezetője – Magyarországra is ellátogatott, és több helyen beszámolt a szolgálatukról. Ennek részleteiről hallhatsz előadást képvetítés kíséretében.


„A te szavadra" Bálintné Kis Beáta beszámolója EKME Nairobi szolgálatáról


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szombat 14:00-15:00

Bálintné Kis Beáta, az EKME Afrika referense, előadásában elgondolkodtat, vajon a hétmilliárd ember közül egyetlen ember mit tehet a szebb és élhetőbb világért. Beszámol a szervezetünk Nairobi Kawangware nyomornegyedében élő gyermekek között végzett szolgálatáról, és bemutatja az eddigi eredményeinket. Büszkék vagyunk, hogy az EKME támogatói segítségével a nagyon szegény háttérből jövő Keven Walve jelenleg orvosi egyetemen tanulhat. Ha szeretnél te is részese lenni ennek a kalandnak, gyere és merd te is jobbá tenni a világot!

Világfalu játék – EKME gardrób – afrikai ruhapróba fényképezéssel


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szombat 16:30-18:00

Beöltözhetsz afrikai ruhákba. Ellátogatunk egy afrikai faluba, ahol megtudhatjuk, mivel foglalkoznak ott az emberek. Szerepjátékon keresztül ki is lehet próbálni, hogyan éreznek és élnek az afrikaiak. És persze lesz kézműveskedés minden mennyiségben.

Világfalu játék – Minden, ami Afrika


Helyszín: Küldetés sátor
Időpont: szombat 19:00-21:00

A Küldetés sátor záró, egyben meglepetés programja sok zenével, tánccal és ajándékkal, sok nevetéssel és vicces feladatokkal. Ugye nem felejtetted el a nap mottóját: Hakuna Matata!? És ugye azt sem, amit az elmúlt négy napon próbáltunk megmutatni neked, hogy akinek olyan Ura van, mint Jézus Krisztus, nincs miért aggódnia?