KötőSzó


A KötőSzó evangélikus közéleti blog 2015-ben indult azzal a céllal, hogy mi, evangélikusok, megmutathassuk, mit gondolunk közéletről, társadalmi kérdésekről, teológiáról vagy kultúráról. Régóta gondolkodunk azon, hogy hogyan lehetne ezt a felületet az online jelenléten túl a személyes párbeszéd terévé is tenni, a Szélrózsa pedig tökéletes helyszínt és lehetőséget biztosít ehhez. Ezért született meg az ÉlőSzó, a KötőSzó beszélgetéssorozata, melyet az esélyegyenlőség témájára fűztünk fel.

Programok:


„Én mozgássérült szeretnék lenni”


Helyszín: Csillagsátor
Időpont: csütörtök 16:00-17:30

A KötőSzó blog egyik legsikeresebb cikke egy kerekesszékes fiatal evangélikus kutatóról szólt. Mit tehetnek az egyházi közösségek a mozgássérültekért? Milyen teológiai és társadalmi üzenet fogalmazható meg a mozgássérültekkel kapcsolatban? Erről fogunk beszélgetni mozgássérültekkel és a MEVISZ képviselőivel.

Evangélikus fiatalok és a roma integráció


Helyszín: Csillagsátor
Időpont: péntek 16:00-17:30

Egyházunkban az utóbbi években több szó esik romamisszióról, de ismerjük-e, milyen rendszerszintű problémák és hátrányok érik azokat a roma fiatalokat, akik ki szeretnének törni hátrányos helyzetükből? Az Evangélikus Roma Szakkollégium egykori hallgatóival és civil szervezetek (evangélikus) munkatársaival beszélgetünk.
 
Akik beszélgetnek: Lőrincz Borbála (BAGázs Közhasznú Egyesület), Szabó Zsanett (védőnő, Evangélikus Roma Szakkollégium - alumni), Virág Ádám (szociológus, Evangélikus Roma Szakkollégium - alumni).
 
Aki kérdez: Laborczi Dóra

Számít-e a szavunk? – Egyház a közélet útvesztőjében


Helyszín: Csillagsátor
Időpont: szombat 16:30-18:00

A mai magyar közéletben előre leosztott szerepek vannak, ahol minden fekete-fehér. A KötőSzó blog célja kezdetektől fogva az, hogy párbeszédet kezdeményezzen és utat találjon a hiteles egyházi véleménynek a világi sajtóban is. Milyen esélyei és lehetőségei lehetnek az egyházi megszólalóknak és üzenetnek? Egyenlő esélyekkel indulunk egyházként, főleg kis egyházként a közélet útvesztőiben?
 
Akik beszélgetnek: Lukácsi Katalin katolikus hitoktató, politikai aktivista; dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és Varró Szilvia kommunikációs szakember.
 
Akik kérdeznek: Laborczi Dóra és Nagy Szabolcs