Rólunk

Munkaágak Tízek

A Szélrózsa találkozó több mint 25 évvel ezelőtt evangélikus fiatalok kezdeményezésére jött létre a Magyarországi Evangélikus Egyház ernyője alatt. Az országos szintű keresztyén nagytalálkozó akkor Magyarországon egyedülálló volt. Már az első alkalommal is több száz fiatal sereglett Váraljára, azóta pedig minden második év nyarán, immár többezres közönséggel rendezik meg az evangélikus egyház egyik legnagyobb eseményét. Az áhítatok, előadások, kerekasztal-beszélgetések, több színpadon zajló koncertek mellett számtalan sportverseny, ügyességi vagy szellemi játékok, kézműves-foglalkozások, kulturális programok biztosítják a fesztiválhangulatot.

A fesztivál mind regionálisan, mind pedig országosan egyedülálló. Programjainkat úgy állítjuk össze, hogy a résztvevők hitük megélése mellett értékteremtő szórakoztató és ismeretterjesztő élményekben egyaránt részesüljenek.

Minden Szélrózsa más helyszínen kerül megrendezésre, és minden találkozónak saját mottója van, amely az ötnapos program gerincét adja.

Munkaágak

Áhítatok

Áhítatok

Áhítatok

A Szélrózsa istentiszteletei, valamint esti és reggeli áhítatai mindig az aktuális mottó és a nap temája mentén szerveződnek. Minden alkalmat zenei ráhangolódás és közös éneklés vezet be.

Bibliatanulmányok

Bibliatanulmányok

Bibliatanulmányok

A délelőtti bibliatanulmányozás során a nap témáját járják körbe az előadók, akik általában az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanárai közül kerülnek ki. A program a laikus érdeklődők számára is komoly teológiai elmélyülést tesz lehetővé.

Fórumbeszélgetések

Fórumbeszélgetések

Fórumbeszélgetések

Fiatalokat érintő és érdeklő egyházi és közéleti kérdések, témák, aktualitások kerülnek a fókuszba a fórumbeszélgetéseken – őszintén, provokatívan, a hallgatóságot bevonva és elgondolkodtatva.

Kávéházak

Kávéházak

Kávéházak

A kávéházak a Szélrózsa beszélgetéseknek teret adó, testi-lelki töltekezést biztosító helyszínei. A finom italokról és a kedves kiszolgálásról több keresztény és világi kávézó is gondoskodik

Kiscsoportos beszélgetések

Kiscsoportos beszélgetések

Kiscsoportos beszélgetések

A reggeli áhítatokat a téma feldolgozását segítő kiscsoportos beszélgetések követik lelkészek vezetésével. A résztvevők feltehetik kérdéseiket, megoszthatják gondolataikat és új embereket ismerhetnek meg.

Közéleti előadások

Közéleti előadások

Közéleti előadások

A délelőttök kiemelt programjának keretében a fiatalok körében is ismert és közkedvelt előadók érkeznek a Szélrózsa színpadára, akik saját élettörténetükkel hiteles példát adnak a hallgatók számára.

Lehetőségek piaca

Lehetőségek piaca

Lehetőségek piaca

Egyházunk és kereszténységünk sokszínűségét villantják fel a Lehetőségek piacán résztvevő közösségek. Itt mutatkozhatnak be az egyesületek, szervezetek, és itt ismerhetik meg – beszélgetéssel, játékkal, vásárlással – tevékenységüket  az érdeklődők.

 

Programsátrak

Programsátrak

Programsátrak

A Szélrózsa sokszínűségének alappillérei a programsátrak: a fesztivál  mottójához és a napi témához tartalmilag is kapcsolódó beszélgetésekkel, előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal vagy éppen a csendesség lehetőségével várják az érdeklődőket.

Sportesemények

Sportesemények

Sportesemények

Elmaradhatatlan része a fesztiválprogramnak a közösségépítő, testet-lelket felüdítő sport. A helyszín adottságaitól függően számos lehetőség közül választhatnak a résztvevők – ezek közül is különösen népszerű a futóverseny, amelyen a helyiek is részt vehetnek.

Színház

Színház

Színház

A fesztivál forgatagából olykor jó kiszakadni egy igazán tartalmas és szórakoztató darab erejéig. Legyen szó helyi rendezésről vagy országszerte közkedvelt előadásról, a cél a szórakoztatás és elgondolkodtatás.

Teremtésvédelem

Teremtésvédelem

Teremtésvédelem

A teremtésvédelem évek óta kiemelt témája a Szélrózsának: az Ökosátor lehetőséget biztosít különböző ökotudatos termékek megismerésére és elkészítésére, valamint inspirál az egyéni felelősségünk tudatosításában.

Zene

Zene

Zene

Késő délutántól estig az evangélikus könnyűzene színes palettája mutatkozik be a Szélrózsa színpadán, őket pedig közismert és közkedvelt világi zenekarok követik az esti nagykoncerten. Emellett a klasszikus és a népzene is teret kap a fesztiválon. 

 

Tízek

Baranyay Bence

Baranyay Bence

Baranyay Bence

A Répcelak–Csánigi Evangélikus Egyházközség lelkésze vagyok. Egyébként ős-szélrózsázó, de a szűk szervezőcsapatba csak a legutóbbi, büki találkozón kerültem. A 2020-as gyulai Szélrózsán ismét a legtávolabbról érkező fesztiválozókra koncentrálok. Ha véletlenül külhoni magyarok mellé ülsz majd az áhítaton, megtetszenek a fülbemászó skandináv dallamok, azon kapod magad, hogy afrikai ruhában távol-keleti ízeket kóstolsz, vagy végre méltó kihívóra találsz a focipályán a német ifisekben, akkor ismét sikerült kicsit nemzetközivé varázsolni a Szélrózsát. Nekem ez a célom, és ha majd Gyulán te is belekóstolsz hasonló élményekbe, akkor azt hiszem, már együtt fogjuk várni a határokon is átívelő újabb találkozásokat.

Keczkó Pál

Keczkó Pál

Keczkó Pál

A budahegyvidéki evangélikus gyülekezetben lelkészeként szolgálok tizenöt éve, valamint a Budai Evangélikus Egyházmegye esperese vagyok immár három éve. Több szállal is kötődöm a Szélrózsához: több egyházi zenekarral zenélhettem ezeken a találkozókon, kivétel nélkül mind nagyon meghatározó, szép élményt jelentett. Másfelől megannyi fiatalt toboroztam a budahegyvidéki évek alatt ezekre a programokra, ifjúsági csoportjaink generációi jól ismerik és várják a nyári találkozókat. A Szélrózsa Tízek csoportjába 2021. májusában kaptam meghívást, ahol tapasztalataimmal, meglátásaimmal segítem a 2022-es Szélrózsa előkészítését. Mivel a futás „szerelmese” vagyok, a gyulai találkozó „futós” programjaink az előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában veszek majd részt. 

Mészáros Nelli

Mészáros Nelli

Mészáros Nelli

A csákvári evangélikus gyülekezet tagja vagyok. A tatai Szélrózsán voltam először segítő a házigazda egyházmegye ifiseként még a „Mekkelek” csapatában. Ez olyannyira megtetszett, hogy a következőkön is vállaltunk hasonló feladatokat, majd a 2012-es fonyódi találkozóra már én vittem a gyülekezet fiataljait. Azóta a Szélrózsa shop lett a „szakterületünk”, és e mellé kaptam a büki találkozón az információs munkaágat. A gyulai Szélrózsán szintén ezért a két területért felelek. Szeretem a Szélrózsát, az esti áhítatokat, a beszélgetéseket, a koncerteket, a röplabdát, a találkozásokat, a családias hangulatot, a sok rég nem látott ismerőst, a sok újat és azt, hogy a második naptól mindenki rég nem látott ismerősként köszön vissza rád #szélrózsáspólóban.

Molnár Lilla

Molnár Lilla

Molnár Lilla

Molnár Lilla vagyok, evangélikus lelkész és a Szélrózsa „teológusa” 2022-ben is. Idézőjelesen, hiszen a Szélrózsa szervező csapatában többen vagyunk teológusok, lelkészek, mégis nekem jutott a Találkozó bibliai-teológiai hátterének kitalálása, idén is. Első lépésként a programadó mondaton, szókapcsolaton ötleteltem, majd közös döntésünk nyomán dolgoztam ki az áhítatok, bibliatanulmányok tematikáját, ívét. Akkor még nem is gondoltuk, egyikünk sem, hogy mennyire fontos, a jelenlegi helyzetünkben egyetlen igazi bátorítást sikerült megragadni. A Szélrózsára tekintve, mindig izgalmas feladat aktuálisat, újat hozni a régiből. Izgalmas feladat a releváns megtalálása egy gondolatban, amire majd különböző generációk figyelnek. Izgalmas feladat Isten örök üzenetét érthetően és hitelesen a Találkozó elé vinni. Akárhogyan is, imádságos izgalom ez, aminek a végeredményét, remélem, szeretni fogjátok majd, akár idén, akár jövőre! 

Nagy Szabolcs

Nagy Szabolcs

Nagy Szabolcs

Evangélikus lelkész, teológus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza vagyok. A 2022-es Szélrózsán én felelek a kommunikációért és a teológiai háttérért. Először 2012-ben, Fonyódligeten voltam jelen a Szélrózsán. Akkoriban még nem igazán tudtam, kicsoda Isten, kik az evangélikusok és hogy nekem mi közöm van hozzájuk. Ma – talán pont a Szélrózsa miatt is – azt érezhetem, hogy Ő és ők az én otthonom, ahova engem hazavárnak, ahol engem elfogadnak és szeretnek olyannak, amilyen vagyok. A Szélrózsa nekem ilyen otthon, sokunk közös otthona.

Németh Zoltán

Németh Zoltán

Németh Zoltán

A tatai Szélrózsán munkaágvezetőként az elsőszülött fiamat húztam magammal kerékpáros utánfutón az egyes helyszínek között, Bükön a nyitó istentiszteleten a kisebbik fiam ült a karomban. A Szélrózsa szempontjából talán nem túlzás kijelenteni, hogy én vagyok a veletek élő történelem. :) Már az első, ‘96-os találkozón ott voltam munkatársként, és azóta is mindig volt több-kevesebb feladatom, időszakosan a Tízek tagjaként is. Különös élmény volt megélni a két évek múlásával, ahogy egyre inkább a háttérből segíthettem a nálam fiatalabbak szervező munkáját, részévé válni ezáltal a folytonosságnak és több generációváltásnak a találkozó történetében. Ezért nekem a család kifejezés jut eszembe először a kezdetektől eltelt idestova 25 év kapcsán, az összetartozás, az összefogás, stafétaváltás értelmében. Jelenleg a Szélrózsa szervezésének koordinációjáért felelős Gyülekezeti és Missziói Osztály osztályvezetőjeként segítem a 2022-es gyulai találkozót.

Pápai Attila

Pápai Attila

Pápai Attila

A 2022-es Szélrózsa házigazda gyülekezetének a lelkésze. 2017-ben kerültünk Gyulára feleségemmel, Orsival együtt, aki jelenleg az egyházközségünk hitoktató lelkésze. Bár lelkészi szolgálatom vezérigéjeként tekintek a Zsid 13,14-re („Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük”), mégis reménykedem benne, hogy Gyula jó ideig maradandó városunk lesz, hiszen a helyiektől sokszor elhangzó kérdésre, hogy megszoktuk-e a várost, őszintén tudom felelni, hogy megszerettük. De nemcsak a várost, hanem az ugyanilyen sokszínű, fiatalos és lelkes gyülekezetet is, amelyhez jó tartozni. A tavaly elkészült gyülekezeti logónk is ezt a családias és befogadó lelkületet igyekszik bemutatni, amelyet, remélem, mindenki meg fog tapasztalni nálunk, aki a Szélrózsára érkezik. Szeretnénk, ha a találkozón keresztül sok helyi és környékbeli fiatalt is el tudnánk érni, akik a Szélrózsa közösségében találkozhatnának az Úr Jézus szeretetével.

Somogyvári Júlia

Somogyvári Júlia

Somogyvári Júlia

A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának Szélrózsa-referense vagyok, a 2022-es gyulai találkozó adminisztrációs és más háttérfeladataiért felelek. Tabon nőttem fel, az első Szélrózsámon is a tabi gyülekezettel és a somogy-zalai egyházmegyével vettem részt 2014-ben Soltvadkerten, a mátrai és a büki találkozókon pedig a regisztrációs csapatban dolgoztam önkéntesként. Örülök és izgatott vagyok, hogy részt vehetek a gyulai Szélrózsa szervezésében, és szívből remélem, hogy hasonlóan meghatározó, vidám és különleges élményekkel, lelki táplálékkal gazdagodnak majd a fiatalok Gyulán, mint korábban én, s hogy a következőt várva tér innen haza minden újonc és Szélrózsa-veterán egyaránt.

Szidoly Roland

Szidoly Roland

Szidoly Roland

A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának gyermek- és ifjúsági munkaágvezetőjeként felelek a találkozó szervezéséért, lebonyolításáért, emellett lelkészi szolgálatban állok a Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközségben. 2014-ben kerültem be a Szélrózsa szervezőcsapatába a keresztény könnyűzenei koncertek kialakításának felelőseként. Ezután kaptam meghívást a „Szélrózsa Tízek” kreatív szervezői közé. Örülök, hogy a büki találkozó után, immár munkahelyi státuszom miatt is tagja lehetek a csapatnak, s a korábban szerzett tapasztalataimat megoszthatom a közös gondolkodásban, tervezésben. Szervezői munkám mellett, a Szélrózsa Tízek tagjaként továbbra is a zenei munkaágért felelek. Munkatársainkkal célunk, hogy minél változatosabb, sokszínűbb zenei műsorokat, koncerteket szervezzünk és egy lelkileg megerősítő nyári keresztény fesztiválon vehessünk részt veletek együtt.

Tóth-Rosta Izabella

Tóth-Rosta Izabella

Tóth-Rosta Izabella

A Nádasdi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkész vagyok. Az idei találkozón a Lehetőségek piacának összefogása, a kávéházakkal és a mozgássérültekkel való kapcsolattartás lesz a feladatom. Szeretem a Szélrózsa találkozót, mert minden évben újabb élményekkel térek haza. Fontosnak tartom, hogy minél több fiatal találkozhasson egymással, Istennel. Azt, hogy ők is megéljék az összetartozás, Istennel való találkozás élményét, és megtapasztalják a közösség megtartó erejét.

Zászkaliczky Anna Eszter

Zászkaliczky Anna Eszter

Zászkaliczky Anna Eszter

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának kommunikációs referense vagyok. A 2022-es fesztivál stábjához mint médiakommunikációs tanácsadó csatlakoztam. Közel 20 éve, a tatai Szélrózsán vettem részt először – akkor még a szüleimmel és testvéreimmel –, csupán egy napra látogattunk el az eseményre. De ez az egy nap is komoly benyomást tett rám, így néhány évvel később már rendszeres résztvevők lettünk a barátaimmal. Örülök neki, hogy idén pedig már én is a szervezők között lehetek.